22 November 2024

Selen – pierwiastek zdrowia

Selen jest jednym z najmniej docenianych składników mineralnych. Często zapomina się, że choć występuje w śladowych ilościach, to wspomaga wiele procesów fizjologicznych zachodzących w organizmie człowieka.
W Polsce niedobór selenu jest częstym zjawiskiem, co najczęściej tłumaczy się niską zawartością tego pierwiastka w naszych glebach. Równocześnie spożycie ryb, które podawane są za główne źródło selenu, nadal w naszym kraju stoi bardzo nisko. Selen można znaleźć także w nasionach roślin strączkowych, zbożach, produktach mlecznych. Jest także częścią zbilansowanych suplementów diety czy preparatów witaminowych. Niedobór pierwiastka może prowadzić do zaburzeń funkcji tarczycy, choroby alzheimera, depresji, martwicy wątroby i trzustki, problemów z płodnością, a także zwiększać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Dlatego tak ważne jest, by dostarczać organizmowi niezbędną dawkę selenu.
Specjaliści dietetycy podkreślają, że granica między bezpieczną a toksyczną dawką selenu jest bardzo krucha. Jednak przedawkowanie grozi tylko osobom, które nie kontrolują porcji spożywanych przez siebie suplementów. Podkreślają, że także z preparatami witaminowymi należy zachowywać umiar.

Previous post Produkty odzwierzęce – czy są niezbędne w zdrowej diecie
Next post Pierwiastki ważne w zdrowiu