21 November 2024

Zdrowe tłuszcze – czyli jakie

Dbanie o dostarczanie sobie wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach jest bardzo ważne. Oznacza to, że nie możemy z żadnego z tych składników rezygnować. Tymczasem wiele osób na diecie odchudzającej rezygnuje w ogóle lub prawie w ogóle z tłuszczu. Jednak nie należy tego robić, by nasz organizm mógł odpowiednio przyswajać witaminy, inaczej grożą nam poważne konsekwencje.
Zawsze warzywa, owoce, muszą być podawane z odrobiną tłuszczu – nie muszą one pływać w majonezie, nie o to chodzi. Wystarczy dressing z odrobiną oliwy czy też oleju lnianego, by taka sałatka czy surówka nie była po prostu jałowa. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach znajdują się także w nabiale. Dlatego nie możemy wybierać tych beztłuszczowych lub z minimalną ilością tłuszczu, gdyż stają się one dla nas zupełnie bezwartościowe.
W przypadku mięsa – wybieramy takie jak najbardziej chude, w przypadku ryb – właśnie te tłuste, gdyż zawierają one cenne kwasy tłuszczowe omega Starajmy się też wybierać zdrowe, pełnowartościowe tłuszcze roślinne, czyli np. oleje z pierwszego tłoczenia.

Previous post Mg na zdrowie
Next post Potas cenny dla zdrowia