22 November 2024

Co jeść, aby mieć zdrowe serce

Podstawą zapobiegania chorobom serca jest właściwa dieta. Dieta, która ogranicza ryzyko zachorowania na choroby serca powinna zawierać minimalne ilości tłuszczy zwierzęcych, tłuszczy trans i cukrów prostych. Z drugiej strony powinna ona dostarczać dużych ilości błonnika, witaminy D, kwasów omega-3 oraz witamin i składników mineralnych. Podstawą diety w profilaktyce chorób kardiologicznych powinny być warzywa i owoce oraz ryby.
Bardzo ważny jest pobyt na świeżym powietrzu, który zapewni nam właściwą dawkę witaminy D. ze względu na uwarunkowania klimatyczne naszego kraju ilość słońca potrzebnego do produkcji witaminy D przez organizm jest zbyt mała, dlatego coraz częściej wskazuje się konieczność jej suplementowania. Dieta dostarczająca kwasów omega-3 powinna zawierać duże ilości ryb. W ciągu tygodnia powinniśmy zjeść minimum trzy posiłki złożone głównie z ryb i to z tłustych ryb morskich.
To w rybach znajduje się największa ilość kwasów omega-3, które mają dobroczynny wpływ na serce – chronią je przed arytmią, regulują ciśnienie, zapobiegają miażdżycy.

Previous post Czy boostery są bezpieczne dla zdrowia?
Next post Dla zdrowia i urody